Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przekazało, że wzmożone kontrole w sklepach, na placach handlowych i targowiskach prowadzą: Państwowa Inspekcja Sanitarna, Inspekcja Weterynaryjna oraz Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Wielkie kontrole w sklepach. W tle zagrożenie pryszczycą
Kontrolą objęte jest mięso (znakowanie i identyfikacja kraju pochodzenia), a także mleko pochodzące od bydła, owiec i kóz, „ze szczególnym uwzględnieniem krajów, na których terytorium potwierdzono ogniska pryszczycy (Słowacja, Węgry)”.
ZOBACZ: Pryszczyca na Węgrzech. Rząd twierdzi, że została wywołana sztucznie
Resort podkreślił, że Główny Lekarz Weterynarii, Główny Inspektor Sanitarny oraz Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wydali oświadczenie, że „w Polsce od ponad 50 lat nie ma ognisk pryszczycy, a mięso i produkty mięsne pochodzące z legalnych źródeł są bezpieczne i kontrolowane przez organy urzędowej kontroli żywności”.
Ministerstwo zaapelowało do wszystkich, by żywność kupować w sprawdzonych źródłach, a jeśli podejrzewamy, że towar pochodzi z nielegalnych lub niezweryfikowanych źródeł, należy taki fakt zgłosić służbom sanitarnym.
Groźna choroba zwierząt u granic Polski. Czym jest pryszczyca?
Polska obecnie posiada status kraju wolnego od pryszczycy. Ostatni przypadek wykryto w 1971 roku.
Tymczasem od niedawna przypadki zachorowań odnotowywane są w pobliżu polskich granic. W styczniu wystąpiły w niemieckiej Brandenburgii. Z ogniskami choroby zmagają się również Słowacja i Węgry.
Pryszczyca (FMD) to groźna choroba zakaźna wywołana przez wirusa rodzaju Aphtoviru. Na zakażenie podatne są zwierzęta parzystokopytne domowe: bydło, owce, kozy i świnie oraz dzikie zwierzęta, m.in. sarny i jelenie.
ZOBACZ: Pryszczyca u sąsiada Polski. Minister zakazuje przywozu niektórych produktów
Jak informuje Ministerstwo Rolnictwa, pryszczyca przenosi się głównie poprzez: bezpośredni kontakt z zakażonymi zwierzętami, skażone produkty zwierzęce (np. mięso, mleko), nasienie i zarodki, skórę i wełnę, ściółkę, paszę i wodę, sprzęt rolniczy, pojazdy, wyposażenie budynków inwentarskich i narzędzia do obsługi zwierząt, odzież i buty, na rękach osób obsługujących pastwiska, odpadki kuchenne.
U zakażonych zwierząt obserwuje się m.in. pęcherzyki i pęcherze na błonie śluzowej w jamie gębowej, na wargach, języku, w okolicy otworów nosowych oraz na wymieniu, gorączkę, apatię, kulawizny jednocześnie na wiele kończyn, sztywny chód i niechęć do poruszania się.
Pryszczyca może prowadzić do szybkiej śmierci młodych osobników bez oznak choroby. U dorosłych śmiertelność jest niewielka. Choroba powoduje konieczność likwidacji całych stad, gdzie wykryto zakażenie.
Czy człowiek może się zarazić pryszczycą?
Człowiek może zarazić się pryszczycą poprzez „bezpośredni kontakt z chorym zwierzęciem lub poprzez spożycie surowego, skażonego patogenem mięsa, a także zawierającego wirusy niepasteryzowanego mleka i niepasteryzowanych przetworów mlecznych”.
U ludzi choroba ma zwykle łagodny przebieg.

pgo/ sgo / Polsatnews.pl