Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące łyżki do podawania dań.
„W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono migrację pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu” – czytamy w komunikacie.
Zobacz również:
GIS ostrzega. Opublikowano szczegóły produktu
Jak podał GIS, chodzi o łyżkę do podawania dań „LAMART”. Na stronie internetowej opublikowano również szczegóły produktu:
-
Nr artykułu: 8590669282432
-
Importer: FAST CR a.s., U Sanitasu 1621, Ricany 251 01, Czech Republik U Sanitasu 1621, Ricany 251 01
-
Kraj pochodzenia: Chiny
Z komunikatu wynika, że GIS przekazał informacje o wykrytej niezgodności do władz Czech, które przeprowadzą postępowanie wyjaśniającego u czeskiego importera, a Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi dalsze działania wyjaśniające w tej sprawie.
Zobacz również:
Według opublikowanych zaleceń GIS, nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
Ostrzeżenie GIS. Obecność amin aromatycznych w produkcie
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i nie powinny znajdować się w żywności.
Jak wyjaśniono na stronie Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Białymstoku, pierwszorzędowe aminy aromatyczne to jedno lub wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne z jednym lub dwoma podstawnikami grupy aminowej. To substancje chemiczne uznane za rakotwórcze lub potencjalnie rakotwórcze.
Wyroby kuchenne z poliamidu (nylonu) są badane pod kątem zawartości sumy uwalnianych pierwszorzędowych amin aromatycznych. Ich zawartość nie może przekraczać limitu określonego w Rozporządzeniu Komisji (UE) Nr 10/20011 z dnia 14.01.2011.