
Nieoczekiwane wyniki mistrzostw świata tiramisu w Rzymie. Cukierniczka z Japonii pokonała reprezentantkę Włoch, która uplasowała się w zawodach na drugim miejscu. Trzecie miejsce zajął cukiernik z Maroka. Wynik zawodniczki z kraju kwitnącej wiśni może zaskakiwać, bowiem tiramisu wywodzi się właśnie z Włoch.
Mistrzostwa świata w tiramisu wygrała Japonka Aya Okada, pokonując rywalkę z Włoch
Najlepsze tiramisu jest japońskie – ogłosiły włoskie media podsumowując rezultat mistrzostw, zorganizowanych przez Międzynarodową Federację Cukiernictwa, Wyrobu Lodów i Czekolady (Fipgc).
ZOBACZ: Głosowanie wśród cukierków i lodów. Lokal w Czerwonaku znów zaskoczył
Autorką mistrzowskiego tiramisu jest 29-letnia Aya Okada z Ishikawy. Wykonała ona deser w kształcie fortepianu, a dodała do niego konserwowane, słodzone czereśnie i wiśnie.
Mistrzostwa świata tiramisu. Włoszka na drugim miejscu
Zdobywczyni srebrnego medalu to Milena Russo z rejonu Mesyny na Sycylii. Swój przysmak nazwała „Amor Misu”, a stworzyła go z róży, kawy, malin i czerwonego pieprzu, które dodała do biszkoptów o smaku rozmarynu i cytryny.
Trzecie miejsce zajął Marokańczyk Simon Loutid, który zaproponował deser o nazwie ”Dziecięca nostalgia”. Użył do niego aromatu wanilii i kwiatów hibiskusa.
W mistrzostwach uczestniczyli także cukiernicy z Francji, Australii, Japonii, Meksyku, Chin, Peru, Senegalu i Kolumbii. Każdy musiał przygotować oryginalną wersję tiramisu oraz swoją autorską.
Widziałeś coś ważnego? Przyślij zdjęcie, film lub napisz, co się stało. Skorzystaj z naszej Wrzutni